Joukkoliikenteen näkökulmasta raitiotietä ei tarvita

Turun Perussuomalaiset katsoo, että “rahojen tuhlaaminen” raitiotien suunnitteluun tulisi lopettaa

Kannanoton pohjalta julkaistu artikkeli TS 24.4.2024

Turun perussuomalaisten yhdistyksen kevätkokous sai runkolinjastokatsauksen sunnuntaina Turun joukkoliikenne Fölin suunnittelupäälliköltä Lauri Jorasmaalta. Jorasmaan esityksen myötä Perussuomalaiset vakuuttuivat siitä, että ensi vuoden runkolinjastouudistus riittää kattamaan Turun kaupungin joukkoliikennetarpeet.

Tästä syystä he oman tiedotteensa mukaan katsovat, että kaupungin pitäisi lopettaa “rahojen tuhlaaminen” raitiotiesuunnitteluun.

Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja, kevätkokoukseen osallistunut Jyrki Åland kuitenkin painottaa, ettei Jorasmaan esitys keskittynyt, eikä ottanut kantaa raitiotiehen.

– Keskustelimme runkolinjastosta ja siitä, miten se parantaa joukkoliikenteen näkökulmasta liikkuvuutta kaupungissa. Tämä esitys kuitenkin vakuutti minut ja monet kokousväestä siitä, että runkolinjauudistuksella voidaan vastata kapasiteettiongelmaan, Åland kommentoi TS:lle.

– Tästä syystä päädyimme kannanottoomme, että raitiotietä ei joukkoliikenteen näkökulmasta tarvita Turussa, Åland jatkaa.

Åland muistuttaa, että runkolinjauudistus tuo ruuhkaisille reiteille lisää matkustuskapasiteettia.

– Turussa on muutamia reittejä, missä on selvästi painotusta. Esimerkiksi Kupittaan alueesta on tulossa iso vaihtoalue, josta matka jatkuu usein eteenpäin. Saamamme selvityksen mukaan runkolinjastolla pystytään vastaamaan tähän ja linjastoa tullaan ajamaan nykyisellä kalustolla, mikä on pitkälle jo sähköistetty, Åland kertoo

Hän muistuttaa, että Fölin sopimuksissa on jo olemassa telibussit.

– Telikalusto pystyy entisestään tarjoamaan matkustajamäärien lisäystä.

Telibusseiksi kutsutaan kolmiakselisia, jäykkäkorisia linja-autoja. Telibussit ovat tavallisia kaksiakselisia busseja suurempia, joten niiden käyttäminen lisää matkustajakapasiteettia.

Åland uskoo myös, että Turku tulee lopulta siirtymään joukkoliikenteessä 100-prosenttisesti sähköisiin linja-autoihin.

Turun Perussuomalaisten puheenjohtaja Hannu Maja sanoo yhdistyksen tiedotteessa, että “tiettyjen tahojen pakkomielle ja ideologia raitiotiehen” ovat ajamassa ohi varsinaisen logistisen tarpeen.

– Sekä kestävän taloudenpidon edelle, Maja kuittaa tiedotteessa.

Åland sen sijaan vetoaa nimenomaan ajatukseen, että joukkoliikenne on sähköistymässä joka tapauksessa tiedotteessa antamassaan lausunnossaan, että “raitiotietä ei voi pitää edes kaupungin ilmastotavoitteita tukevana hankkeena”.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa