Johdon palkat julkisiksi

Vaadimme, että Turku konserniin kuuluvien yhtiöiden ja yhteisöjen johdon palkat tehdään julkisiksi ja tuodaan kuntalaisten tietoisuuteen.

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 7.3.2016 korottaa Turun Ylioppilaskyläsäätiön toimitusjohtajan palkkaa 3,4 prosenttia. Turun kaupunki ilmoitti julkisuuteen korotusprosentin, mutta minkä suuruiseen palkkaan korotus tulee, haluttiin pitää kansalaisilta salassa.

Kaupunkikonsernin johdon palkat on mahdollisuus pitää lain mukaan salassa, mutta laki ei edellytä palkkojen salassapitoa. Useat kaupungit ovatkin tuoneet kaupungin yhtiöiden johdon palkat julkisuuteen.
Jostain syystä Turussa ei ole kuitenkaan näin toimittu.

Turun vuonna 2014 valmistuneen, voimassaolevan kaupunkistrategian toimintalupauksiin kuuluu uudistuminen ja avoimuus. Kuntaliitto on lisäksi aiemmin suosittanut, että kuntien omistamat yritykset kertoisivat toimitusjohtajan palkan, eläkkeen, irtisanomisajan palkan ja irtisanomiskorvaukset vuosikertomuksessaan. Johdon palkkojen salailu Turussa on siten vastoin kaupunkistrategiaa, että kuntaliiton suositusta.

Avoimuus johdon palkkojen osalta, varsinkin kun niitä korotetaan, on ehdottoman tärkeää kansalaisten tiedonsaantioikeuden ja demokratian toteutumisen kannalta.

Johdon palkkojen korottaminen on tässä taloudellisessa tilanteessa vastuutonta. Jos kuitenkin vastoin perussuomalaisten tahtoa johdon palkkoja korotetaan jatkossakin, tulisi avoimen keskustelun mahdollistamiseksi johdon palkkaukset tehdä julkisiksi.

Turku konserniin kuuluvia yhtiöitä ja yhteisöjä ovat:
Aikuiskoulutussäätiö
Arkea oy
Centrum Balticum
Forum Marinum
Kiinteistö oy Turun Monitoimihalli
Koneteknologiakeskus Turku oy
Logomo oy
Turku 2011 -säätiö
Turku Energia oy
Turku Science Park oy
Turun ammattikorkeakoulu oy
Turun Kaupunginteatteri oy
Turun Kaupunkiliikenne oy
Turun Satama oy
Lounais-Suomen Jätehuolto oy
Turun Seudun Kuntatekniikka oy
Turun seudun puhdistamo oy
Turun Seudun Rakennustekniikka oy
Turun Seudun Vesi oy
Turun Teknologiakiinteistöt oy
Turun Vesiliikelaitos
Turun Ylioppilaskyläsäätiö
TVT Asunnot oy
Varsinais-Suomen pelastuslaitos
Varsinais-Suomen Asumisoikeus oy

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa